A fa természetes szépsége – BALNOR design


Szeretek kreatív kézműves oldalakon nézelődni. Látni a szebbnél szebb munkákat. Hogy milyen csodás tárgyak születnek. A facebook egyik ilyen csoportjában láttam meg Norbert ékszerét, egy medált.

Még most is a szemem előtt van a cédrusfából és kék kristály ötvözéséből készült ékszer képe. Megragadott, lenyűgözött. Mintha a föld, a levegő és a víz elemi jelennének meg egyszerre ebben a pici medálban. Kérdések sora merült fel bennem. Ki készítette? Sőt hogyan és miből készülhetett? Miként tudta így megalkotni? 

Balogh Norbert a Békés megyében található Orosházán él. 2016 óta foglalkozik kézműves fa ékszerek készítésével. Norbert számára az ékszerkészítés több mint szabadidős tevékenység.  Életének minden percében jelen van. Ha éppen nem fúrja – faragja a fát, akkor a gondolataiban tervezgeti, hogy hogyan is keljen életre új formájában a következő ékszer. 

Az ékszerkészítés mesterségét önfejlesztéssel, szakkönyvek, lexikonok felkutatásával, az interneten lévő cikkek elolvasásával, videó nézésével sajátította el. Több, mint 300 egyedi, saját tervezésű faékszert alkotott már meg. Főként medálokat, gyűrűket készít, de emellett kértek már tőle karkötőt, fülbevalót, mandzsettagombot, hajtűt is. Ékszereinek alapeleme a fa, amelyeket különböző ásványokkal „kovácsol” egybe, hogy egy teljesen új, természetes és viselhető formát ölthessen. 

„A fa ékszerek tökéletesek arra, hogy az emberek találkozhassanak egy egyedi alkotással, mely bemutatja a fa sokoldalúságát, értékét, szépségét, gazdag színvilágát.-  meséli Norbert. Már nagyon régóta érdekel a famegmunkálás és arra gondoltam, hogy annyi szép faanyag van, amiről még az emberek nem is tudnak és valahogy el kellene hozzájuk ezt juttatni.„

Valóban, nem is gondolnánk, hogy ezt a „nyersanyagot” hányféle módon és formában lehet felhasználni és megmunkálni. Több, mint negyven különleges fajta faanyaggal dolgozott már Norbert, amelyet a világ különböző országaiból szerez be. Ilyen különlegesség például a dél-amerikai amarantfa, szintén a trópusokról származó cocobolo fa, a fekete színű afrikai ébenfa, az ausztráliai goldfield burl, az indiai diófagyökér. Ugyanakkor cédrusfa, sárgabarackfa, mahagóni fa, juharfa, paliszander fa, szilvafa, rózsafa, ecetfa is formálódott már kezei alatt. Nemcsak a fa törzsét, hanem a gyökerét is felhasználja. Sőt szőlő tőkéjét is csiszolta már. A fát különböző ásványokkal ötvözi. Mint pl. a lila legkülönbözőbb árnyalataiban előforduló ametiszttel, vagy ragyogó kék kristályokkal, csodás zöldszínű malachittal, sárgán csillogó borostyánkővel. 

A tervezés során Norbert első sorban a fa különlegességét, színvilágát veszi figyelembe. Egyúttal fontos számára az is, hogy egy sajátos stílust képviseljen, legyen egyedi, különleges és személyre szóló. Olykor napokig, esetenként hetekig is készít egy-egy műalkotást. Alkotás közben megszűnik körülötte a világ, teljesen átszellemül. Csak az ujjai közt lévő elemekkel foglalkozik. Fűrészeli, fúrja, reszeli, csiszolja őket, míg egy egésszé nem alakulnak át. 

Az egyedi stílusú gyűrűk, a formagazdag medálok egyaránt tökéletes kiegészítői hölgyeknek, uraknak, pároknak akár szettben is. Viselője biztos lehet benne, hogy egy teljesen egyedi darabot hord magán. Ezt garantálja a BALNOR design – egyedülálló, művészi ékszerek. 

Norbert művészetét és a munkásságát az alábbi oldalakon követhetik nyomon: 

https://www.facebook.com/Balnorsdesign/

https://balnorsdesign.weebly.com/

https://www.instagram.com/balnorsdesign/

Írta: Szekeres Marietta

{gallery}entermekem/balnor{/gallery}


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük