A makettezésben rejlő lehetőségeknek csak a kreativitás szab határt


A 18 éves Balogh Dávid jelenleg Kisvarsányban él szüleivel, és a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója, aki nem mindennapi hobbit talált magának.

Egyáltalán nem igaz rá a sztereotípia, amit az idősebb generáció örömmel aggat a mai fiatalokra, miszerint egész nap csak a számítógép előtt ülnek, vagy a telefonjukat nyomkodják. Bár Dávid is kedveli a videojátékokat és a fiatalok körében népszerű hobbikat, a kreativitását is szereti szabadjára engedni. Szerinte erre az egyik legjobb módszer az egyik szenvedélye, a makettezés. 

Elmondása szerint a nem mindennapi időtöltést édesanyja unokatestvérének köszönheti, hiszen tőle kapta az első szettjét, körülbelül három éve. Azóta egyre több és több időt foglalkozik a makettezéssel, úgy gondolja, hogy kreativitásának semmi nem szabhat határt munka közben. Ezt az is bizonyítja, hogy szerinte soha nem készül el egy alkotással sem teljesen, hiszen mindig próbál valami újat hozzáadni a már kész művekhez. Ha kitalál valamit, igyekszik minél valósághűbben, és ami talán még fontosabb, hogy korhűbben is elkészíteni. 

Ez azért elengedhetetlen, mert legfőképpen haditechnikai járművekkel foglalkozik, ezeken belül pedig leginkább harckocsikkal. Úgy véli, hogy a maketteken keresztül a történelmet közelebb lehet hozni az emberekhez, esetleg kérdéseket vethet fel bennük a festés, vagy egy-egy felségjelzés. Dávid szerint sokat tanulhatnak az emberek a járművekből, hiszen a haditechnológia rendkívül gyors ütemben fejlődik. A makettek által egy kicsit megáll az idő, így betekintést nyerhetünk az adott korszak fejlettségébe. 

Sok esetben a külcsínyen kívül a belső elemek is fontosak, hiszen vannak olyan mintadarabok, amik egy harci jármű teljes felépítését visszaadják. Ezáltal az emberek egy kis mechanikai tudást is magukba szívhatnak és könnyebben megérthetik hogyan is működtek a gépek. Az eddigi legjobb munkájának egy sivatagi színekre festett orosz eredetű T-72B3 típusú harckocsit tart. Ez változott a legtöbbet a munkafolyamatok során, illetve ennek az elkészítésére szentelte a legtöbb időt. 

Kiállítása is volt már Aranyosapátiban, ahol nagy érdeklődés fogadta a mintadarabokat. Itt nem csak harckocsikat, hanem hétköznapi járműveket is láthattak az érdeklődők. A kézügyessége nem véletlen, hiszen édesapja művész, fafaragó. Elmondása szerint a korabelieket nem igazán foglalkoztatja a makettezés világa, de úgy gondolja, talán így igazán egyedinek mondhatja magát. 

Rózsa András

{gallery}entermekem/balogdavid_makett{/gallery}


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük