Budzsáklia Gábor tetováló


Budzsáklia Gábor közel 10 éve foglalkozik tetoválással. Dolgozott már Tenerifén, és a fővárosban is vállalt munkát. 2016 óta a debreceni Főnix Tattoo tetoválója.

A szakma iránti érdeklődése 19 éves koráig nyúlik vissza, amikor befejezte a tanulmányait asztalosként. Bár a mesterségnek ma is hasznát veszi, sosem érezte igazán magáénak, így jött képbe a tetoválás, aminek a rejtelmeit autodidakta módon sajátította el. 

Eleinte barátain gyakorolt, próbált olyan mintákkal dolgozni, amit úgy érzett biztonsággal be tud vállalni. Bár sokan kezdenek sertésbőrrel, Gábor elmondása szerint nem igazán alkalmas a gyakorlásra, hiszen a halott szövet nem teljesen úgy reagál a tetoválásra, mint az emberi bőr. A manapság már rendelkezésre álló szilikonos bőrök sokkal jobb gyakorlófelületek.  

Az emberi bőrrel való munkát egy korábbi kollégája szavaival jellemezte, miszerint: „olyan, mintha vízágyon rajzolnál.” Az ember bőre egy élő, mozgó szövet, ami egy képlékeny, gumis felület. A feszességét a tetováló határozza meg a másik kezével. Komplex élményként írja le, emellett hozzátette, hogy bőr és bőr között hatalmas a különbség. Teljesen más tetoválni egy spanyol vagy egy skandináv vendéget. 

Gáborhoz legközelebb a dotwork stílus és a geometria áll. Leginkább vonalakkal és pontokkal szeret dolgozni, illetve mindennel, ami apró részletekből áll össze. Emellett csinál portrékat is, azokba is beleviszi saját stílusát.  Maximalista lévén szinte egyik munkájával sem elégedett teljesen, hiszen mindig keresi azt, hogyan tudná az elkészült művet még finomítani. A munka a tervezéssel kezdődik, ami számára különösen fontos, hiszen itt alakítják át az elképzeléseket egy tetoválható formába a vendéggel közösen. 

Úgy gondolja, a tetoválás népszerűsége a közösségi médiának köszönhető, hiszen egy szakma ismertsége a vendégek elégedettségének közlésén múlik. Manapság rengeteg eszköz áll ehhez rendelkezésre, így gyorsan terjednek a jó munkák. Szerinte a szakma mindig is népszerű volt, csak nem volt akkora fórum, ahol ezt be lehetett volna mutatni. Egyre többen járnak tetoválószalonokba, ami miatt az „otthontetoválás” kihalóágra került. Ez azt mutatja, hogy fontosabb az embereknek a minőség, a szaktudás és a mögötte álló tapasztalat, illetve a biztonság. 

A fehér színről szóló legendáról, miszerint annak felvitele a legfájdalmasabb azt mondta, van létjogosultsága. Két dolog miatt fáj jobban: a fehér szín pigmentjei valamivel nagyobbak a többi színénél, ezért nehezebb bedolgozni a bőrbe. Emellett az élfények és a fehérek felvitele mindig a munkafolyamat utolsó része, amik egy már megdolgozott bőrfelületre kerülnek fel. Ez a kettő az utolsó órákban már eléggé megviseli a vendéget. 

Ha szeretne többet megtudni Gáborról és munkásságáról, keresse fel a www.bugarttatto.hu oldalt, ahol többek között azt is megtudhatja, hogyan kell megfelelően ápolni az elkészült tetoválást. 

Portréfotó: B. Gyöngyvér

Rózsa András

{gallery}entermekem/budzsaklia_tattoo{/gallery}


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük