A drávaszögi Ajvár


A Drávaszög sokoldalúságát az évek során a legkülönbözőbb módon igyekeztek kihasználni az itt élők. A magyarság ezeken a területeken megtanult

alkalmazkodni az éppen aktuális politikai és gazdasági helyzethez annak érdekében, hogy a lehető legjobb életet biztosítsa saját maga és leszármazottjai számára. Ha visszatekintünk az időben láthatjuk, milyen erőfeszítésekre és rátermettségre volt szüksége az itt élő magyaroknak a fennmaradáshoz, hiszen a határ többször is átvándorolt rajtuk, ez által pedig sokszor kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. 

     Az itt élő lakosság sokszor kényszerült az önfenntartó életmódra. Talán erre vezethető vissza az, hogy a magyar családok köreiben még mindig jellemző, hogy olyan termékeket is termelnek saját felhasználásra, amelyek sokáig megőrizik szavatosságukat, és egész télen táplálékául szolgálnak az itt élőknek. Sokan pedig gazdaságilag is felismerték a minőségi hagyományos termékekben rejlő lehetőségeket.

     Az ajvár is egy ilyen termék. Habár nem magyar találmányról beszélünk, a Drávaszög sokszínűségét tükrözi, hogy több olyan terméket is átvettek kisebb nagyobb változtatással az itt élők, amelyet arra érdemesnek találtak. Az ajvár legfőbb alapanyaga a paprika. Nagyon fontos, hogy az ajvárnak való paprika nem mindenhol terem meg megfelelő minőségben.

A Drávaszög tápanyagban gazdag földjei, a napos, mégis kellően csapadékos hosszú nyarak remek feltételeket biztosítanak a paprikatermeléshez. Csak a vastag húsú, ízletes pirospaprika minősül jó ajvár alapanyagnak. Ezek a paprikák szeptemberre érnek be, ezért ízük édes. Az ajvár készítése a paprika sütésével kezdődik, melyet egészben sütnek padlizsánnal sütőben. A sütést követően kimagozzák, és a héját eltávolítják. Ezután pedig ledarálják. A ledarált, krémes állagú paprikát sós ecetes olajban két, két és fél óráig főzik, közben pedig hozzáadják a foghagymát, amely egy különleges aromát biztosít a terméknek. Fontos, hogy a főzés közben állandóan kevergetni kell, mivel állaga elég sűrű. Mielőtt elkészül sót és erős paprikát adnak hozzá ízlés szerint. Ha pedig az év nem volt elég napsütéses, akkor cukrot is adhatnak hozzá, hogy fokozzák a parika ízét. Az elkészült, sűrű termék rendkívül egészséges és vitamindús, és egy évig is tárolható. Legfőképpen ízfokozónak használják, vagy köretnek, de léteznek olyan ételek is, amelyek teljes egészében az ajvárra épülnek.

     Aki szeretné megkóstolni ezt az egyedi ételcsodát, annak azt javaslom, ha a Drávaszögben jár keresse fel az egyik helyi piacot, ahol jó eséllyel talál olyan magyar termelőt, akinél minőségi ajvárt szerezhet be.

{gallery}entermekem/Ajavar{/gallery}


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük