A salánki olajütő


Kárpátalján a kolhozidőkben több településen is működött olajütő, ahová az emberek elvihették a megtermelt napraforgót, hogy abból olajat sajtoljanak.

Ezek lassacskán eltűntek, így a háziasszonyok kénytelen voltak áttérni a bolti olajok használatára. Hasonló volt a helyzet Salánkon is. Itt viszont néhány évvel ezelőtt a Kész házaspár, Béla és Tünde házi olaj készítésébe és árusításába kezdett. 

Kész Béla, vagy ahogyan otthon, Salánkon szólítják, Öcsi, 2018-ban egy sikeres pályázatnak köszönhetően tudta beszerezni az olajütéshez szükséges forgópucoló és sajtológépet. Bár nem ipari méretű berendezéssel dolgozik, óránként akár 150–200 kg magot is kis tud sajtolni. Hogy egész évben legyen elegendő alapanyaga, Öcsi a saját, kéthektáros területéről aratott napraforgó mellé vásárol is. Erre főleg közvetlenül aratás után van lehetősége, mivel a gazdák többsége nem bíbelődik a napraforgó tárolásával.

Hogyan is lesz az apró magokból olaj? A napraforgót október környékén aratják, amikor a növény már teljesen beérett. Érlelést gyorsító vegyszert nem használnak. Az aratás után a napraforgót megtisztítják a szennyeződésektől, majd szükség szerint a szárítás következik. A magok nedvességtartalma nem lehet több 5–7 százaléknál, hogy biztonságosan tudják tárolni. Ha az alapanyag megfelelő szárazságú, előbb egy hántológépbe kerül, ami megtisztítja a héjtól, portól. Ezután következik maga a sajtolás. A napraforgót a gép 40 fokra melegíti fel. Így kerül a présbe. A kisajtolt olaj (alkalmanként átlagosan 100–110 liter) két hétig áll szobahőmérsékleten rozsdamentes, ülepítővel ellátott edényben. Ez idő alatt magától megülepszik, „megszáll”. A tiszta, áttetsző olajat Öcsi és felesége, Tünde palackozzák és címkézik. 

A fenti eljárással készült olaj sütéshez kiválóan használható, mert nem habosodik. Öcsi tervei között szerepel az ún. pörkölt olaj készítése is. Ezt meleg üzemű olajpréssel sajtolják. Intenzívebb az illata, de inkább csak saláták ízesítéséhez használható.

Az olajütés során a sajtológép összepréseli a magból megmaradt részeket is. Ezt az ún. pogácsa, ami magas tápértéke és tisztasága miatt kedvelt takarmány-kiegészítő. Előszeretettel vásárolják nemcsak a helyiek, de a viszonteladók is. 

Salánkon és környékén egyre többen foglalkoznak napraforgó-termesztéssel. Ennek egyik oka talán éppen az, hogy már van hol kisajtoltatni a saját napraforgójukat. 

A Kész-féle olaj tagja a Kárpátaljai Márkacsaládnak. A Tünde által vezetett üzletükben a márkacsaládhoz tartozó egyéb termékek mellett ezt is értékesítik. Az olaj megvásárolható továbbá egy beregszászi és egy kígyósi márkacsaládos üzletben. Rendszeresen érkeznek viszonteladók más járásokból is.  

Aki érdeklődik a Kész házaspár házi olaja iránt, megteheti a következő elérhetőségeken:

E-mail: kesztunde@gmail.com

Cím: Kárpátalja, Salánk, Esze Tamás út 4. I. Irányítószám: 90311. 

Telefon: +380989045969 vagy +380680819986

Tóthné Espán Margaréta 

{gallery}entermekem/KeszBela_olajsuto{/gallery}


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük